Categories
Aktuellt

Valutorna går mot en katastrof

När guld slutade användas som måttstock på valutors egentliga värde togs de första stegen mot en valutakatastrof. Läs den länkade artikeln och parallellen till vad som skulle hända om vi skulle överge definitonen på längden för 1 meter?

Can you imagine if the meter stick in Paris that is used as the standard for linear measurement was ever violated as much as gold has done with its currency standard?

Förra helgens EU-toppmöte har inte löst några problem. Politikerna verkar tro att krav som nu ska klubbas, avseende medlemsländers budgetunderskott osv, ska lugna marknaden. Det här är ju inte några nya krav som framförts. Redan när Euro-debatten fördes samband med vår folkomröstning angavs ju budgetdisciplin som en av fördelarna av att gå med i Euro-familjen. Och vad blev det av det? Nada. De mest EU-vänliga medlemsländerna i Sydeuropa röstade glatt igenom beslut i Bryssel och åkte sedan hem och gjorde som de alltid gjort.

För några månader sedan trodde jag att Grekerna skulle fira jul utan Euron. Möjligen klarar de sig några månader till, men nästa jul är de inte längre med. Knappast Portugal eller Spanien heller. Även Italien och Irland ligger risigt till.

Och fortfarande ingen journalist, förutom SvDs Andreas Cervenka, som undrar var alla pengar som ska stoppas in i krisfonder till höger och vänster ska komma ifrån? DN’s Henrik Brors rapporterar torrt och icke ifrågasättande från sitt Bryssel utan att någonsin ställa frågan var alla pengar ska komma ifrån. Jag fattar inte hur man kan sätta sig vid sin laptop och skriva artiklar som innehåller så stora belopp innehållande “miljarder Euro” utan att ställa frågan! Lever han i en glaskupa? Han bemödar sig inte ens att skriva ut vilken valuta det handlar om. Men det spelar kanske inte någon det nån roll när beloppen är så stora att skulderna aldrig någonsin kommer att kunna betalas tillbaka.

Tyskarna kämpar för ECBs oberoende medan många andra medlemsländer helst hade sett att den gått in med massiva interventioner för att hålla räntor på hanterbara nivåer genom att köpa statsobligationer från redan högt belånade länder. Nu verkar det som att politikerna “kommit på” en superlösning: Vi fixar pengar som inte finns och skickar dem till IMF och ser till att de intervenerar och lånar ut istället! På så sätt kan ECB fortsätta vara oberoende.

De närmaste månaderna blir ännu tuffare för bl a Frankrike. Italien och Spanien, när de ska ut på marknaden för att säkra nya lån på obligationsmarknaden för obligationer som löper ut, se bilden nedan (källa: jsmineset.com).