Otänkbart att en stat säljer av sin guldreserv


Jag läser i DN att ifall Italien eller Spanien skulle få för sig att sälja sin guldreserv så skulle de kunna sänka värlsdmarknadspriset. Skulle inte tro det – dvs varken att de skulle vara såna dårar att de säljer, eller för den delen, att om de nu får för sig att sälja att de skulle trycka ner guldpriset.
Enligt officiell statistik på guldinnehav så ligger Italien på 4:e plats och Spanien på 20:e. Det är inga oväsentliga mängder de har, och skulle de få för sig att sälja hälften av sina innehav så skulle världen “dränkas” i ca 1200 + 150 ton guld.

– Skulle de gå ut och säga att nu säljer vi av guldreserven innebär det att väldigt mycket guld kommer att säljas. Säljtrycket skulle överträffa köptrycket och guldpriset sjunker, säger Johan Lönnqvist, marknadsanalytiker på IG Markets.

Italien och Spaniens guldinnehav utgör en “piss i Nilen” jämfört med de mängder av guld som stater och investerare nu efterfrågar i sin strävan att inflationsskydda sina tillgångar. Guld anses vara en “safe haven” eller “last resort” bland investerare när det är oroligt, eller “schlagigt” som Ingemar Stenmark kanske hade sagt, i världsekonomin. Och har det varit skakigare än nu? Gör inte som Nouriel Roubini – normalt sett en sansad ekonom – som kommer med rådet att stoppa pengarna i madrassen eller på banken, enligt DI.se. Inflationen och valutakrigen kommer att förstöra valutorna. Håll därför en del av pengarna i fysiska ädelmetaller, förslagsvis guld eller silver.

En annan reflektion är att det egentligen inte är priset på guld som ökat. Det är US-dollarn (i vilket guldpriset sätts) som försvagats. Med andra ordet kan man se guldpriset som ett inverterat dollarpris i relativa termer. Dock ska påpekas att de flesta andra valutor också försvagats, vilket gör att dollar-index inte rasat (ännu). Håll dock ett öga på stödet kring 73 som testats några gånger…

Mer läsning:
Gold is the real safe haven
Why central banks are buying more gold
Central banks buying gold

,