Irriterande sidfot i Min Släkt?


Jag använder programmet Min Släkt för att katalogisera och publicera min släktforskning. Det är ett kanonprogram med låg tröskel för nybörjare, vilket jag också var för inte så länge sedan. Det var i mellandagarna 2007 som jag började släktforska och använda programmet.

Som med alla verktyg man använder, upptäcker man efter ett tag funktioner man saknar och andra man ogillar. En av de största “fallgroparna” med Min Släkt – som jag ser det – är all spam-mejl det orsakar. Vid export av html-sidor kan man nämligen fylla i sin e-postadress. Gör inte det – du kommer att överösas med spam!

Här får du några tips för att undvika problemet. Jag har hittills inte fått ett enda spam (peppar, peppar…), så det verkar funka!

Scrambla e-postadressen innan du klistrar in den i Min Släkt. Här ser du hur man får till en e-postadress som är svårare att använda för spam-robotar.

Ett mer avancerat sätt är att i efterhand byta ut sidfötterna i de exporterade html-sidorna. Men hur gör man det på ett effektivt och snabbt sätt i flera hundra filer? Jo, programmet WildEdit gör susen! Med det kan du massändra i tusentals filer på en grisblink.

Du kan kolla själv på mina sidor, hur jag ändrat varenda en. Och det tog inte mer än 20 sekunder att göra det i alla ca 1 000 st html-filer. WildEdit finns i en gratis testversion som klarar att ändra filer som är mindre än 10 kilobyte.

PS. Tyvärr bidrar även sajten www.dannbergsdata.se till spam eftersom användare som postar inlägg och tips i gästboken systematiskt får sina e-postadresser exponerade, vilket såklart spam-robotarna älskar. När du postar där, be då Mr Dannberg att “scrambla” din e-postadress eller på annat sätt förvanska den! DS.