Fantastisk musik till underbara filmer


Jag blev glad när jag häromveckan läste i DN att Eleni Karaindrou nyligen kommit med en ny CD, “Dust of time”. Den grekiske regissören Theo Angelopoulos använder hennes musik i samtliga sina filmer och denna film, med samma titel, har förhoppningsvis svensk premiär under våren. I rollerna finns bl a Willem Dafoe, Bruno Ganz och Iréne Jacob. Jag ser verkligen fram emot den!

Jag har lyssnat på hennes musik i många år, ja sedan jag för första gången såg “Odysseus Blick” som jag lånade på VHS på biblioteket i Aspudden, där jag bodde på den tiden. Tyvärr finns inte den inte i svensk utgåva på DVD och knappast nån har väl kvar en VHS-spelare längre?

Erland Josephson har en biroll vid sidan av Harvey Keitel, som gör en av sina finaste roller som regissören “A” som beger sig hem till det krigshärjade Balkan för att hitta historiens första filmrullar, tagna av bröderna Manakia som dokumenterade sin samtid.

Nils Petter Sundgren hävdar (åtminstone på filmomslaget) att “Odysseus blick” är hans livs största filmupplevelse, och det säger kanske något eftersom han själv uppskattar att han sett 10 000 filmer.

Eleni Karaindrous musik ihop med Angelopoulos filmer är ofta stora upplevelser. Musiken är verkligen ETT med filmerna och de ETT med musiken. Film- och musikupplevelsen sitter kvar i kropp och själ under lång tid, ja resten av livet.

Tårarnas äng

Jag har funderat på hur Angelopoulos och Karaindrou arbetar ihop. Det känns som att musik och film samspelar så intensivt att man har svårt att förstå hur de kan skapas var för sig. I “Dust of time” lär det dessutom vara så att musiken spelar en ännu mer central roll än i hans tidigare filmer.

De av Angelopulos filmer jag kan rekommendera är

  • Odysseus blick (1995, vann guldpalmen på filmfestivalen i Cannes)
  • Evigheten och en dag (1998, vann guldpalmen på filmfestivalen i Cannes)
  • Tårarnas äng (2004)

Jag länkar in några youtube-klipp med hennes musik från några Angelopoulos-filmer.

Dust of time

Tårarnas äng

Evigheten och en dag

Odysseus Blick

Jag har fortfarande inte sett hans film Biodlaren (1986), men snart….

,