Tips för dig som vill börja släktforska


Börja med dina mor- och farföräldrar. Ta reda på när och var de är födda. Ifall de inte längre lever och du kör fast redan där rekommenderas “Sveriges dödbok 1947-2006” som finns på CD. Med hjälp av den kan du hitta alla som avled i Sverige under den tidsperioden.

Jag använder ofta personsökaren på scangen.se för att hitta släktingar. Allt fler släktforskare publicerar sina resultat på nätet och det finns många som kommit långt. Möjligheten för dig att hitta ett av deras släktträd som har en gren som även du finns med på är större än du tror!

Största chansen på träff är att söka släktingar som levde på 1700- och 1800-talet. Har du tillgång till någon eller några av dessa uppgifter underlättas din forskning

  • Födelsedatum, födelseort
  • Var de växte upp och bodde
  • Dödsdatum, dödsort

Tillsammans med namnet skapar dessa uppgifter den avgränsning som ökar chansen att hitta din släkting. Använd procenttecknet (%) för att representera alternativa stavningar på namn. Exempelvis ger sökning på namnet “Berg%” även träff på stavningarna “Bergh”, “Bergström”, och sökning på “P%r” ger träff på “Per”, “Pär” men även på “Pehr” och “Peter”.